Főooldal
Elesett katonák sírjainak gondozása

Elesett katonák sírjainak gondozása

Az intézményünk együttműködési szerződést írt alá a Magyar Honvédséggel. Ennek keretében a diákjainknak lehetőségük nyílt arra, hogy az érettségihez szükséges társadalmi munkák óráit temetőgondozással is megszerezhessék. Egy egyházi fenntartású iskolának mindenképpen profiljába kell, hogy illeszkedjék ez a nemes kegyeleti tevékenység. A fiatalok kézzelfogható közelségbe kerülnek elmúlt korok hőseivel. Megborzongva tapasztalhatják a sírpárnák feliratait olvasva, nem sokkal idősebb korukban adták életüket férfiak azért, hogy mi ma itt lehessünk; és nekünk illendő ezért egy imát elrebegnünk, illetve a méltó, békés nyugovásukhoz a feltételeket megteremtenünk.

Az első alkalomra 2017. 05. 18-án, csütörtökön kerítettünk sort. Az utolsó óráról mindenkit elkértem. Megebédeltünk és kigyalogoltunk a temetőbe. Egykori kollégám, Farkas Gábor százados köszöntött minket. Tartott egy rövid tájékoztatót a temető történetéről, a biztonsági rendszabályokról és a feladatról. Kiosztottuk a védő-, valamint a munkaeszközöket és munkához láttunk. Volt, aki gereblyézte az avart, mások a bokrokká erősödött gazt irtották és voltak, akik a konténerhez szállították a gyomokat. Egy leányzó leseperte a mauzóleum előterét. A végén mondtunk egy Miatyánkot az elesettek lelkének nyugalmáért.

Mindenki a hely szelleméhez méltón viselkedett. Az oda- és visszaúton kellemesen elbeszélgettünk. Vacsorára értünk vissza a kollégiumba. Jól esett a jó levegőn a fizikai munka, de még jobban a tápláló vacsora! Ez úton is köszönöm a srácoknak! Remélem, ilyen jó hozzáállást tanúsítanak majd a következő alkalmakkor is (05.22. és 25.)!

Ferencz György prefektus

Fényképeket ide kattintva találhat: Hadisír gondozás