Főooldal
Drogprevenció

Drogprevenció

Az intézményünk nagy hangsúlyt fektet a különböző káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésére. Mutatja ezt az is, hogy a közelmúltban elindítottuk az „Ússz az ár ellen! Légy független!” nevű dohányzásellenes kampányt, vagy az, hogy részt vettünk egy musical megtekintésén a Lovardában 05.31-én.

Ez utóbbit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fiatal színészei előadásában élvezhettük. A darab korszakalkotó a maga nemében, hiszen stílusa, nyelvezete (tinédzser-szleng), mozgáskultúrája miatt a mai ifjúság, mint célközönség számára nem idegen. Nem okoskodva, vagy a gyermekeink által gyakran csak „hegyi beszédként” aposztrofált módon „osztják az észt”, hogy „ezt ne csináld, azt ne csináld”, hanem a mindennapi egymás közti érintkezés kifejezéseivel, nonverbális eszközeivel hozza közel,- számukra is elfogadható módon tálalva- a mondanivalót. Nem beszélve a zenei alapokról és műfajokról: gitárriffek, dobszólók, rap-betétek, slágergyanús dalok, stb.

A darab három különböző esetet mesélt el úgy, hogy bemutatta az érem mindkét oldalát. Azt, ahogyan nagyzolva elmesélnek történeteket egymásnak a diákok és azt, valójában hogyan is történtek az események. Vagy azt, hogy hogyan gondolkodnak az álmaikról, hogy mit kell azokért tenni, küzdeni, és hová is vezet a tétlenség, a tehetség elherdálása, ha nem képzi magát a tanuló. Milyen veszélyes is, ha álomvilágban él a nebuló, elveszíti vagy torzul értékítélete, helyzetértékelése.

Volt, hogy nevettünk, volt, hogy szívszorító pillanatokban találtuk magunkat. Idézet a műből: „Avagy az éremnek is két oldala van, mégis megbotlik Jó estét, vagy szép napot, vagy szeva haver srácok! Néhány szóban elhadarom, hogy mi vár itt ma rátok. Három rövid történetet nézhettek most végig, Elrepülünk ma veletek a pokoltól az égig. Lesz „suli bikája”, jön egy gigasztár is, Sőt, lesz, akinek a cucc miatt lett Nyíregyháza Párizs. Megtudjuk, hogy értelmetlen élőhalottra lőni, Kezdődjön az előadás, lehet hátradőlni! Íme néhány kritika a netről: „Időszerű, sokrétű előadás. Célközönsége, a 14-24 év közötti korosztály úgy kap általa gondolkodásra serkentő impulzusokat, hogy közben hatásos művészi élményben van része.

…A „taurin”az emberi szervezetben is megtalálható aminosav, amely gyakran – a koffeinnel együtt – a ma népszerű energiaitalok alkotórésze. Túladagolása rohamokat, hasmenést, depressziót, érzékcsalódást, memóriavesztést, szív- és veseproblémákat, fekélyt okozhat….” „A Taurin Trauma nem szociológiai látlelet, hanem színház. Nem keres társadalmi okokat, inkább a szer hatásának nyomába ered…. Oltnak (Olt Tamás író, rendező-a szerző) az antikvitásból ismert Kartól a shakespeare-i prológuson és szonetten át Brecht narrátoráig, a musical műfajától a vámpír-históriákig, a fantasy világáig ívelő, s némi didaxis árán pozitív megoldással záruló munkája – minden retteneten túl – azzal az üzenettel végződik, hogy (szeretettel, családi összefogással) a Rossz legyőzhető.”

A tanév végén csoportfoglalkozás keretében Mogács Dániel parodista társadalomkritikai műsorát néztük meg felvételről, amit aztán meg is vitattunk. A srácok arról számoltak be, hogy mindkét produkció a különleges nyelvezet, a fiatalos stílus és a közérthető mondanivaló miatt tetszett nekik.

Ferencz György prefektus