Főooldal
Szülői minták és a gyereknevelés

Szülői minták és a gyereknevelés

Ha azt akarják a szülők, hogy a gyermekeik becsületesek legyenek, teljes becsületességgel kell utat mutatni, nem csak szóban erre tanítani. Ha a szülő mindig őszinte, a gyermek is az lesz.
Ha a szülő nem tartozik adósainak, nem hoz haza a munkahelyéről holmikat, stb., akkor a gyermek is becsületes lesz. De ha csak mondja, hogy mit tegyen a gyerek, és ő nem a szerint él, a gyermek sem fogja követni irányítását. Csak azokat az erkölcsi értékeket, életleveket fogja a gyermek átvenni, amit a szülők megélnek.
A gyermek nagyon fogékony a vallási nevelésre. Ha a család együtt imádkozik, már az egészen pici gyermek is megtanul imádkozni. A kisgyerek, általános iskolás, gyakorolja a vallást még akkor is, ha a szülő nem teszi. De ha a szülő komolyan azt akarja, hogy a gyerek vallásos legyen, neki kell jó példát mutatnia. A gyermekkorban beoltott értékek, amelyeket nemcsak szóban, hanem tettben is láttunk, elkísér egész életünkben. Azoknak hiányát is megérezzük egész életünkben.

Minden gyermek életében vannak veszteségek. A gyermek komolyan szeret, kötődik, és ha a kötődés tárgyát elveszti, akkor szenved. Sérülést okozhat az első csalódás. A haláleset is sérülés a gyermeknek. Ha például elveszti nagyszüleit, testvérét, játszótársát, különösen, ha szülőt veszít el. Egy költözés, a környezet és a barátok elvesztése is komoly trauma lehet a gyereknek. Ha ez előfordul, segítsünk neki, mert ha nem tudunk gyászolni, nem vagyunk képesek újra kötődni. Gyászoljuk együtt a családnak, gyermekeinknek veszteségeit! Ilyenkor bizonyos külsőségek, rítusok segíthetnek abban, hogy elfogadjuk a veszteséget, és újra szabadabbak legyünk, hogy új kapcsolatokat tudjunk kiépíteni. A válás mindig komoly sérülést okoz a gyermeknek. A szülők magatartása lényegesen meghatározza, hogy milyen mértékben sérül a gyermek, és hogyan tudja feldolgoznia családi traumát.

Felhasznált irodalom:
McDowell, Josh –Day, Dick : How To Be a Hero to Your Kids, In: Grész Gábor et al.: Fiatalok az élet
küszöbén (FÉK), tanári kézikönyv 2.
Farkas Péter: A szeretet közössége – A családszociológiai alapjai, L’Harmattan Kiadó, Bp., 2006.
Székely Ilona: Családpszichológia, In: Horváth László (szerk.): Családi nevelés, NCSSZI, Bp., 2002.